Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Бор

Минералът бор официално не е признат като съществен минерал, обаче, той е важен за метаболизма на калция, а оттам и за здравите кости.

Полезни свойства: Бор (Boron) е микроелемент (следа от минерал), за който е доказано, че значително намалява влиянието на загубата на калций, магнезий и по малко фосфор при жени след менопауза и повишаване на кръвното ниво на най-активната форма на естроген. Бор също помага в защитата срещу деминерализацията на калций, магнезий и фосфор в костите.

Проблеми и болести при дефицит: Повечето хора нямат недостиг на бор, но при възрастните е добре да приемат не повече от 2-3 мгр на ден за подобряване на абсорбцията на калций.

Дози: Не повече от 2-3 мгр на ден за подобряване на абсорбцията на калций.

Източници: Ябълки, моркови, грозде, листни зеленчуци, ядки (бадеми), круши, пълноценно зърно, стафиди сушени сливи.

Предозиране: Бораксът и боровата киселина имат много ниска токсичност, симптоми за токсичност се развиват само след прием на няколко грама в продължение на няколко месеца. Френската диета, както бе съобщено, съдържа приблизително 36 мг. бор ежедневно.